Nasza hodowla została wyróżniona 1 miejscem na
11 Międzynarodowych Targach w Poznaniu w 2008r. w kategorii Ptactwo Łowne. zobacz galerię z targów »
Bażant Z łaciny (Phasianus colchicus L., 1758; dawniej również P. cochlinus) - średni, zasadniczo osiadły (choć samce mogą koczować) ptak z rodziny kurowatych, zamieszkujący deltę Wołgi, Kaukaz i Zakaukazie oraz pas od Iranu po Mandżurię i północną część Półwyspu Indochińskiego. Introdukowany w całej Europie (na południu już w... więcej
Kuropatwa Z łaciny (Perdix perdix ) - osiadły ptak z rodziny kurowatych, zamieszkujący niemal całą Europę oraz Azję Środkową. W górach może osiągać 2500 m n.p.m. ( w Tatrach do 1700 m n.p.m.). Wprowadzona przez człowieka do Ameryki Północnej. Populacja podlega znacznym wahaniom, liczebność ptaków zależy od ostrości zimy i pogody w... więcej
projekt i wykonanie Arena Internet

Bażant

Z łaciny (Phasianus colchicus L., 1758; dawniej również P. cochlinus) - średni, zasadniczo osiadły (choć samce mogą koczować) ptak z rodziny kurowatych, zamieszkujący deltę Wołgi, Kaukaz i Zakaukazie oraz pas od Iranu po Mandżurię i północną część Półwyspu Indochińskiego. Introdukowany w całej Europie (na południu już w starożytności), Ameryce Północnej, Japonii, na Hawajach i Nowej Zelandii.

Cechy gatunku
W Polsce aklimatyzowano różne podgatunki, stąd rozmaitość występujących u nas ptaków. Samce - najczęściej zielona głowa z metalicznym połyskiem i dwoma małymi czubkami, wokół oczu naga czerwona skóra, na szyi biała obroża o różnej szerokości. Rdzawo złote plecy z fioletowym połyskiem, pióra zakończone jasno. Pstre barki z łuskowym rysunkiem, przód brązowoczarny z połyskiem, pióra szaro zakończone. Brzuch czarny. Ogon żółtobrunatny z czarnym pręgowaniem, znacznie wydłużony. Samica mniejsza, wierzch popielatorudy o nieregularnym, poprzecznym prążkowaniu, spód jaśniejszy, nieomal pozbawiony plam. Stosunkowo często występują osobniki ciemniejsze z przewagą barwy zielonej, fioletowej lub brunatnej.

Wymiary średnie
dł. ciała ok. 68cm - 80cm rozpiętość skrzydeł 68cm - 85cm waga samca do 1,5kg waga samicy do 1kg.

Biotop
Otwarte tereny o licznych krzewach, skraje pól i nadrzeczne zarośla.

Gniazdo
Na ziemi, pod osłoną traw lub gałęzi. Jaja Jeden lęg w roku, w maju. Jaja w liczbie 10 do 12 (wyjątkowo do 18).

Wysiadywanie
Jaja wysiadywane przez okres 24 dni wyłącznie przez samicę.

Pożywienie
Pokarm roślinny, latem wzbogacony o duże ilości owadów, w tym stonkę ziemniaczaną.

Ochrona
Łowny z czasem ochronnym.
Tel. kom.:
+48 606 124 445
E-mail:


zobacz mapkę »